ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕХІДНИХ ПРОЦЕСІВ В ПОСЛІДОВНОМУ RLC-КОЛІ З СИНУСОЇДНИМ ДЖЕРЕЛОМ ЖИВЛЕННЯ ТА РЕВЕРСУВАННЯМ ЄМНОСТІ У РЕЖИМАХ, БЛИЗЬКИХ ДО РЕЗОНАНСНИХ
ARTICLE_3_PDF

Ключові слова

RLC-circuit
reversal
reactive component RLC-коло
реверсування
реактивний елемент

Як цитувати

[1]
Шидловська, Н. 2013. ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕХІДНИХ ПРОЦЕСІВ В ПОСЛІДОВНОМУ RLC-КОЛІ З СИНУСОЇДНИМ ДЖЕРЕЛОМ ЖИВЛЕННЯ ТА РЕВЕРСУВАННЯМ ЄМНОСТІ У РЕЖИМАХ, БЛИЗЬКИХ ДО РЕЗОНАНСНИХ. ТЕХНІЧНА ЕЛЕКТРОДИНАМІКА. 6 (Жов 2013), 009.

Анотація

Досліджено процеси в RLC-колі з синусоїдним джерелом живлення, в якому відбувається реверсування ємнісного елементу. Виведено співвідношення для сталих інтегрування розв'язку диференціального рівняння, що описує процеси у колі в залежності від кількості попередніх реверсувань. Наведено залежність заряду ємності та струму у колі від різниці частот власних коливань кола і вхідної напруги за умови її малості. Показано, що вільна складова перехідного процесу є більш чутливою до неї, ніж вимушена. Наведено графіки напруги на ємності та струму у колі для коливального та аперіодичного режимів при симетричному і несиметричному реверсуваннях. Визначено співвідношення між тривалістю керуючого сигналу та його періодом, при якому має місце розгойдування напруги. Бібл. 6, рис. 6.

ARTICLE_3_PDF

Посилання

Bronshtein I.N., Semendiaev K.A. Reference book on mathematics. – Moskva: Nauka, 1981.– 720 p. (Rus)

Polivanov K.M. Physical bases of the electrical engineering. – Moskva-Leningrad: Gosenergoizdat, 1950. – 558 p. (Rus)

Samoilenko A.M., Krivosheia S.A., Perestiuk N.A. Differential equations: examples and tasks. – Moskva: Vysshaia shkola, 1989. – 383 p. (Rus)

Shidlovskii A.K., Fedii V.S. Frequency requlating reactive power sources. – Kyiv: Naukova dumka, 1980. – 304 p. (Rus)

Shidlovskaia N.A. The processes in sin voltage RLC-circuit with controlled reversing of capacity // Tekhnichna elektrodynamika. – 2011. – №1. – Pp. 3–11. (Rus)

Shydlovska N.A., Fastova S.S. Peculiarities of asymmetrical control of reactive components reversal in an RLCcircuit // Tekhnichna elektrodynamika. – 2011. – №3. – Pp. 3–9. (Ukr)

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Авторське право (c) 2023 Array

Переглядів анотації: 28 | Завантажень PDF: 10

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.